Women in Agriculture
Συχνές Ερωτήσεις

 1. Τι είναι το πρόγραμμα Women in Agriculture;

  H δράση Women in Agriculture δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του Προγράμματος EQUALL και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αγροδιατροφικό τομέα ή τον αγροτουρισμό.

  Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στις συμμετέχουσες τόσο επιμόρφωση πάνω σε θέματα σχετικά με τη σύγχρονη γεωργία όσο και βιωματική μάθηση μέσα από την καθοδήγηση από ειδικούς και επαγγελματίες του αγροτικού τομέα, για να εμβαθύνουν στις γνώσεις που θα αποκτήσουν στο πλαίσιο της επιμόρφωσης.

 2. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

  Tο πρόγραμμα αποτελείται από δύο σκέλη:
  I. Επιμόρφωση (training) & Βιωματική Μάθηση συνολικής διάρκειας 20 ωρών σε βασικές ενότητες, που θα απευθύνονται σε όλες τις συμμετέχουσες, και τομεακή επιμόρφωση, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.
  Οι βασικές ενότητες θα καλύψουν θεματικές σχετικές με τη σύγχρονη γεωργία, όπως η ψηφιοποίηση του αγρού, η ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου και ο σχεδιασμός αγροτουριστικών δράσεων, η μετάβαση προς την πράσινη γεωργία, καθώς και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την αλλαγή αυτή.
  Η τομεακή επιμόρφωση θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχουσών και θα μπορεί να αφορά διαφορετικές κατηγορίες/ υποκατηγορίες παραγωγής (π.χ. ζωική ή φυτική παραγωγή, παραγωγή φρούτων ή λαχανικών), είδη ενασχόλησης (π.χ. αγροδιατροφή, rural, θεματικός αγροτουρισμός) ή στάδια στην αλυσίδα μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης/υπηρεσίας.
  Παράλληλα, θα γίνουν ζωντανές συνεδρίες με αγρότισσες/αγρότες που θα παρουσιάσουν βέλτιστες πρακτικές της καλλιέργειας/επιχείρησής τους σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

  II. Mentoring και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων, ίσης διάρκειας με την επιμόρφωση.
  Το σκέλος αυτό είναι ειδικά σχεδιασμένο για την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων των συμμετεχουσών, την προσωποποιημένη καθοδήγηση και την εμβάθυνση των γνώσεων, από την ομάδα των 100mentors. Επιπλέον, περιλαμβάνει παρακολούθηση 2 εργαστηρίων δεξιοτήτων και επιπλέον ασύγχρονη ενασχόληση 20-40 λεπτών την εβδομάδα ανά συμμετέχουσα.
  Για κάθε ενότητα επιμόρφωσης θα υπάρχει η αντίστοιχη ενότητα στο 100mentors app όπου θα έχετε την ευκαιρία να αναπτύξετε συζητήσεις με καθηγητές και έμπειρους επαγγελματίες μέσω ερωτοαπαντήσεων. Μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές και να λαμβάνετε εξατομικευμένη καθοδήγηση για τον τομέα δραστηριότητάς σας. Μέσα από τον διάλογο με τους μέντορές σας, θα έχετε την ευκαιρία να αναπτύσσετε οριζόντιες δεξιότητες (soft skills) όπως την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργικότητα.

 3. Τι προσφέρει το mentoring στο πρόγραμμα και τι θα πρέπει να κάνω;

  Το mentoring σάς δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνετε σε θέματα που θα σας παρουσιάσουν οι εκπαιδευτές στο πλαίσιο της επιμόρφωσης και να λαμβάνετε προσωποποιημένες απαντήσεις και καθοδήγηση για την εξέλιξη των ερωτήσεων και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων σας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου επιμόρφωσης, θα πραγματοποιηθούν επίσης εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων που θα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της δεξιότητας του να θέτει κανείς καλές/σύνθετες ερωτήσεις, τόσο σε ανθρώπους-επαγγελματίες, όσο και σε μηχανές παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) με στόχο την αξιοποίησή τους ως ψηφιακούς βοηθούς για τον αγροτικό τομέα. Μέσω της δημιουργίας εντολών (prompts), οι συμμετέχουσες αποκτούν τη δυνατότητα να επιταχύνουν τις ροές εργασίας τους και να ενισχύουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους (π.χ. χρήση GenAI εργαλείων για παραγωγή ιδεών/ για προώθηση προϊόντων).

 4. Ποιος μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα;

  Γυναίκες, ηλικίας άνω των 18, από όλη την Ελλάδα, που ασχολούνται ή έχουν ως σκοπό να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αγροτικό τομέα μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

 5. Ποιος υλοποιεί το πρόγραμμα;

  Η δράση Women in Agriculture δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς και υλοποιείται από τους 100mentors. Για το σκέλος της επιμόρφωσης, συντελεστές είναι η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και το Alba Graduate Business School, The American College of Greece. Για το σκέλος του Mentoring, οι 100mentors προσφέρουν την τεχνογνωσία και την τεχνολογία τους, επιλέγοντας μέντορες σχετικούς με τις θεματικές της επιμόρφωσης, έτσι ώστε να σας παρέχουν τη βέλτιστη υποστήριξη και εξειδικευμένη καθοδήγηση.

 6. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν;

  Ναι, η συμμετοχή στο πρόγραμμα Women in Agriculture είναι εντελώς δωρεάν.

 7. Πού/Πότε μπορώ να δηλώσω συμμετοχή;

  Οι αιτήσεις για τη δράση Women in Agriculture του προγράμματος EQUALL ολοκληρώθηκαν στις 25 Μαρτίου 2024 στις 23:59.

 8. Πόσο καιρό διαρκεί το πρόγραμμα;

  Το πρόγραμμα είναι τρίμηνης διάρκειας. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε προσυμφωνημένες ημέρες και ώρες για τις οποίες οι συμμετέχουσες θα ενημερωθούν πριν την έναρξη του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί έτσι ώστε οι συμμετέχουσες να μπορούν να συμμετέχουν ακόμα κι αν έχουν χρόνο μόνο τα απογεύματα.

 9. Πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα;

  Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, εξ αποστάσεως. Οι συμμετέχουσες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα από όπου κι αν βρίσκονται, αρκεί να διαθέτουν σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο και σχετικό εξοπλισμό

 10. Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός ή λογισμικό για να παρακολουθήσω το πρόγραμμα;

  Χρειάζεστε μόνο Η/Υ, laptop, tablet ή smartphone και σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο για να παρακολουθείτε τις συναντήσεις στο πλαίσιο της επιμόρφωσης και των εργαστηρίων δεξιοτήτων, ενώ στο πλαίσιο του Mentoring, θα χρειαστεί να κατεβάσετε στο κινητό σας την εφαρμογή 100mentors. Θα χρειαστεί επίσης να έχετε e-mail για να μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας και να λαμβάνετε πληροφορίες.

 11. Σε ποια γλώσσα θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα;

  Και τα δύο σκέλη της δράσης θα διεξαχθούν στα ελληνικά. Ωστόσο, είναι επιθυμητό ένα βασικό επίπεδο γνώσης αγγλικών, καθώς αναμένεται να συναντήσετε δείγματα αγγλικής ορολογίας τόσο στο στάδιο της επιμόρφωσης όσο και κατά την χρήση της εφαρμογής 100mentors.

 12. Θα λάβω Βεβαίωση Ολοκλήρωσης με τη λήξη του προγράμματος;

  Προκειμένου να λάβετε βεβαίωση ολοκλήρωσης του προγράμματος, η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη και στα δύο σκέλη του προγράμματος (Επιμόρφωση & Mentoring και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων). Συγκεκριμένα, για την επιτυχή ολοκλήρωσή του, απαιτείται:
  Α) Παρακολούθηση κατ’ ελάχιστον του 70% των διδασκόμενων ωρών της επιμόρφωσης και των εργαστηρίων δεξιοτήτων
  Β) Απόκτηση του πιστοποιητικού ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων (Certificate in Soft Skills Development) μέσω της δημιουργίας συζητήσεων με μέντορες στο 100mentors app
  Γ) Συμπλήρωση ερωτηματολογίων αξιολόγησης του προγράμματος έως και 6 μήνες από την ολοκλήρωσή του.

 13. Θα πρέπει να ακολουθήσω κάποιου είδους προετοιμασία προκειμένου να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

  Όχι, δεν χρειάζεται να προετοιμαστείτε για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα.

 14. Ποια είναι τα βήματα μετά τη δήλωση συμμετοχής;

  Μετά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, θα χρειαστεί να συμμετάσχετε σε μία μικρής διάρκειας συνέντευξη. ‘Έπεται η φάση της αξιολόγησης, όπου και θα ενημερωθείτε για την εξέλιξη της αίτησής σας.

 15. Σε ποιον μπορώ να απευθυνθώ αν έχω περισσότερες απορίες για το πρόγραμμα;

  Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email: womeninagriculture@100mentors.com