Women in Agriculture
Συχνές Ερωτήσεις

 1. Τι είναι το πρόγραμμα Women in Agriculture;

  Το Women in Agriculture δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματος EQUALL και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αγροδιατροφικό τομέα ή τον αγροτουρισμό. Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στις συμμετέχουσες τόσο επιμόρφωση πάνω σε θέματα σχετικά με τη σύγχρονη γεωργία όσο και βιωματική μάθηση μέσα από την καθοδήγηση από ειδικούς και επαγγελματίες του αγροτικού τομέα, για να εμβαθύνουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν στο πλαίσιο της επιμόρφωσης.

 2. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

  Tο πρόγραμμα αποτελείται από δύο σκέλη:
  I. Eπιμόρφωση (training) συνολικής διάρκειας 16-18 ωρών σε βασικές ενότητες, που θα απευθύνονται σε όλες τις συμμετέχουσες, και τομεακή επιμόρφωση, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.
  Οι βασικές ενότητες θα καλύψουν θεματικές σχετικές με τη σύγχρονη γεωργία, όπως η ψηφιοποίηση του αγρού, η ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου και ο σχεδιασμός αγροτουριστικών δράσεων σχετικών με την αγροτική επιχείρηση, η μετάβαση προς την πράσινη γεωργία, καθώς και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την αλλαγή αυτή.
  Η τομεακή επιμόρφωση θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχουσών και θα μπορεί να αφορά διαφορετικές κατηγορίες/ υποκατηγορίες παραγωγής (π.χ. ζωική ή φυτική παραγωγή, παραγωγή φρούτων ή λαχανικών) ή στάδια στην αλυσίδα μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης/υπηρεσίας.
  Περισσότερες πληροφορίες για την επιμόρφωση θα βρείτε εδώ.
  II. Βιωματική μάθηση με mentoring και ζωντανές συνεδριάσεις. Για κάθε ενότητα επιμόρφωσης θα υπάρχει η αντίστοιχη ενότητα στο 100mentors app όπου θα έχετε την ευκαιρία να αναπτύξετε συζητήσεις με καθηγητές και έμπειρους επαγγελματίες μέσω ερωτοαπαντήσεων.
  Μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές και να λαμβάνετε εξατομικευμένη καθοδήγηση για τον τομέα δραστηριότητάς σας. Μέσα από τον διάλογο με τους/τις μέντορές σας, θα έχετε την ευκαιρία να αναπτύσσετε οριζόντιες δεξιότητες (soft skills) όπως την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργικότητα.

  Παράλληλα, θα γίνουν ζωντανές συνεδρίες με αγρότισσες/αγρότες που θα παρουσιάσουν βέλτιστες πρακτικές της επιχείρησής τους σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

 3. Τι προσφέρει το mentoring στο πρόγραμμα και τι θα πρέπει να κάνω;

  Το mentoring σας δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνετε σε θέματα που θα σας παρουσιάσουν οι εκπαιδευτές/τριες στο πλαίσιο της επιμόρφωσης και να λαμβάνετε προσωποποιημένη απάντηση και καθοδήγηση για την εξέλιξη των ερωτήσεων και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων σας.

  Συγκεκριμένα, για κάθε ενότητα της επιμόρφωσης, θα καλείστε να θέτετε ερωτήσεις μέσω της εφαρμογής 100mentors. Έπειτα, οι μέντορες, που είναι εξειδικευμένοι/ες επαγγελματίες και εκπαιδευτές/τριες, θα σας απαντούν, προσφέροντάς σας τις γνώσεις, την εμπειρία τους και τις συμβουλές τους.

  Επιπλέον, κάθε σας ερώτηση θα αξιολογείται ως προς βασικές οριζόντιες δεξιότητες (κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα). Συνεχίζοντας την ασύγχρονη συζήτηση με τους/τις μέντορές σας μέσω των ερωτήσεών σας και των απαντήσεών τους, θα έχετε την ευκαιρία να βελτιώσετε τις δεξιότητες αυτές, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά σας, στις σχέσεις σας με προμηθευτές, συνεργάτες και συναδέλφους και στην επαγγελματική σας εξέλιξη.

 4. Ποιος μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα;

  Γυναίκες, ηλικίας άνω των 18, από όλη την Ελλάδα, που ασχολούνται ή έχουν σκοπό να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αγροδιατροφικό τομέα ή τον αγροτουρισμό μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

 5. Ασχολούμαι ή σκοπεύω να ασχοληθώ κατά κύριο λόγο με τον τουρισμό. Είναι κατάλληλο για μένα το πρόγραμμα;

  Το Women in Agriculture απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία και σκέφτονται να αναπτύξουν παράλληλη τουριστική δραστηριότητα, πολύ στενά σχετιζόμενη με την αγροτική τους επιχείρηση. Ενδεικτικά παραδείγματα: έχετε ελιές και θέλετε να εξοικειώσετε τους επισκέπτες της περιοχής σας με τη διαδικασία της παραγωγής ελαιόλαδου ή έχετε οινοποιείο και θέλετε να κάνετε ξεναγήσεις στον αμπελώνα και στις εγκαταστάσεις σας.

 6. Ποιος υλοποιεί το πρόγραμμα;

  Η δράση Women in Agriculture υλοποιείται από την Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με τους 100mentors. Για το σκέλος της επιμόρφωσης, συντελεστές είναι η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και το Alba Graduate Business School, The American College of Greece. Για το σκέλος του Mentoring, οι 100mentors προσφέρουν την τεχνογνωσία και την τεχνολογία τους, επιλέγοντας μέντορες σχετικούς με τις θεματικές της επιμόρφωσης, έτσι ώστε να σας παρέχουν τη βέλτιστη υποστήριξη και εξειδικευμένη καθοδήγηση.

 7. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν;

  Ναι, η συμμετοχή στο πρόγραμμα Women in Agriculture είναι εντελώς δωρεάν.

 8. Πού/Πότε μπορώ να δηλώσω συμμετοχή;

  Για να δηλώσετε συμμετοχή πρέπει να συμπληρώσετε ηλεκτρονική φόρμα.
  Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές από τις 28/02/2023 έως τις 27/03/2023.

 9. Πόσο καιρό διαρκεί το πρόγραμμα;

  Το πρόγραμμα είναι τρίμηνης διάρκειας. Η επιμόρφωση ξεκινάει στις 3 Απριλίου 2023 και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2023. Τα μαθήματα είναι απογευματινά, μια με δυο φορές την εβδομάδα.

 10. Πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα;

  Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, εξ αποστάσεως. Οι συμμετέχουσες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα από όπου κι αν βρίσκονται, αρκεί να διαθέτουν σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο και σχετικό εξοπλισμό.

 11. Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός ή λογισμικό για να παρακολουθήσω το πρόγραμμα;

  Χρειάζεστε μόνο Η/Υ, laptop, tablet ή smartphone και σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο για να παρακολουθείτε τις συναντήσεις στο πλαίσιο της επιμόρφωσης, ενώ για τις ανάγκες του mentoring, θα χρειαστεί να κατεβάσετε στο κινητό σας την εφαρμογή 100mentors. Θα χρειαστεί επίσης να έχετε e-mail για να μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας και να λαμβάνετε πληροφορίες.

 12. Σε ποια γλώσσα θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα;

  Και τα δύο σκέλη της δράσης θα διεξαχθούν στα ελληνικά. Ωστόσο, είναι επιθυμητό ένα βασικό επίπεδο γνώσης αγγλικών, καθώς θα συναντήσετε αγγλική ορολογία τόσο στο πλαίσιο της επιμόρφωσης όσο και κατά την χρήση της εφαρμογής 100mentors.

 13. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου, αν συμμετάσχω στο πρόγραμμα;

  Προκειμένου να λάβετε βεβαίωση ολοκλήρωσης του προγράμματος, η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη και στα δύο σκέλη του προγράμματος (Επιμόρφωση & Mentoring). Συγκεκριμένα, για την επιτυχή ολοκλήρωσή του, απαιτείται:
  Α) Παρακολούθηση κατ’ ελάχιστον του 80% των διδασκόμενων ωρών της επιμόρφωσης
  Β) Παρακολούθηση εργαστηρίου δεξιοτήτων
  Γ) Απόκτηση του πιστοποιητικού ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων (Certificate in Soft Skills Training) μέσω της δημιουργίας συζητήσεων με μέντορες στο 100mentors app.

 14. Θα πρέπει να ακολουθήσω κάποιου είδους προετοιμασία προκειμένου να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

  Όχι, δεν χρειάζεται να προετοιμαστείτε για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα.

 15. Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά τη δήλωση συμμετοχής;

  Σε περίπτωση που επιλεγείτε για το πρόγραμμα, θα χρειαστεί να συμμετέχετε σε μία μικρής διάρκειας συνέντευξη, από την οποία θα κριθεί η τελική σας συμμετοχή. Θα ενημερώνεστε για την πορεία της αίτησής σας μέσω e-mail.

 16. Σε ποιον μπορώ να απευθυνθώ αν έχω περισσότερες απορίες για το πρόγραμμα;

  Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email: womeninagriculture@100mentors.com